Оттегляне на декларация за пътуване на дете в чужбина
top of page
Търсене
  • Снимка на автораадв. Светослав Григоров

Оттегляне на декларация за пътуване на дете в чужбина

Актуализирано: 31.07.2023 г.

Малолетни и непълнолетни деца, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители не могат да напуснат страната. При разногласие между родителите, спорът се решава по реда на чл. 127а от Семейния кодекс.


Декларация за пътуване на дете в чужбина. Оттегляне.

При вече подписана от единия родител декларация–съгласие за пътуване на детето, неограничено до навършване на пълнолетие, оригиналът се намира в родителят, който ще упражнява правото да преминава границата заедно с детето. Родителят дал съгласие, за да го оттегли, е необходимо да го направи в нотариална форма и да уведоми органите на "Гранична полиция" за това.


За получаването на ново съгласие, нужно е да се подаде искова молба по реда на чл. 127а от Семейния кодекс, като се образува производство и съдът излезе с решение, с което да бъде дадена възможност детето да напуска пределите на Република България без изрично съгласие на другия родител, изразено в последваща декларация.


При налице спор между родителите, той не подлежи на разрешаване от административния орган, “БДС” при ОДМВР. При вече дадено нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина, няма основание за налагане на принудителната административна мярка, тъй като спорът между родителите може да се разреши само от съда. Без решение на районния съд по спора по чл. 127а, ал. 2 от СК, при издадена вече декларация–съгласие за напускане на страната на детето, административният орган няма основание да наложи принудителна административна мярка по чл. 76, т. 9 от ЗБЛД.



Относно оттегляне на декларация за пътуване на дете в чужбина, свържете се с нас, като отидете на контакти.

1468 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page