top of page
Търсене
  • Снимка на автораадв. Светослав Григоров

Обезщетение за закъснял полет

Актуализирано: 31.07.2023 г.

Пътниците имат право на обезщетение, когато им е отказан достъп на борда против тяхната воля, полетът е отменен или е закъснял.


Общите правила за обезщетяване и помощ на пътниците са уредени в Регламент № 261/2004 от 11.02.2004 г.


Обезщетение за закъснял полет. Приложно поле на Регламента

Регламентът важи за:

- за пътник, заминаващ от летище, намиращо се на територията на държава-членка на ЕС;

- или за заминаващ от летище, намиращо се в трета страна, до летище, разположено на територията на ЕС, освен ако не е получил облаги/обезщетение и не му е предоставена помощ в тази страна, ако превозвачът е от ЕС.

Пътуващият трябва да има потвърдена резервация за съответния полет и да се яви на гишето за регистрация в посочения предварително от превозвача час или ако не е предвидено – не по-късно от 45 минути преди обявения час за излитане.


Отказан достъп на борда

Когато превозвачът откаже достъп на борда, той първо апелира към доброволно отказване от резервации в замяна на облаги. На доброволците се предоставя избор между възстановяване на пълната стойност на билета в 7-дневен срок или обратен полет до първоначалния пункт на излитане.

Ако се явят недостатъчен брой доброволци, за да могат останалите пътници с резервации да се качат на борда, тогава превозвачът може да откаже достъп на борда на пътници против тяхната воля. Дължи им се компенсиране незабавно в размер на 250 EUR за всички полети до 1 500 км; 400 EUR за полети на територията на ЕС над 1 500 км и за всички други полети между 1 500 и 3 500 км; 600 EUR за всички останали полети.


Отмяна на полет

Пътникът имат право на възстановяване на цената на билета или обратен полет до първоначалното място на излитане, както и осигуряване на безплатни храна, напитки, хотел и превоз. Ако превозвачът не е информирал пътниците до 7 дни преди началото на полета, полага се и обезщетение в размер на 250 EUR за полети до 1 500 км; 400 EUR за над 1 500 км в ЕС и между 1 500 и 3 000 км за извън Общността; 600 EUR за всички останали.


Закъснение на полета

При налице забавяне на полета продължило:

- два или повече часа при полети до 1 500 км;

- три или повече часа за полети на територията на ЕС над 1 500 км и при всички други между 1 500 и 3 000 км;

- четири часа или повече при всички останали полети.

В тези случаи, превозвачът дължи безплатна храна, напитки, хотел и транспорт. При закъснение от повече от 5 часа, възстановяване на стойността на билета.


Освобождаване от отговорност

За да бъде превозвачът освободен от задължението за плащане на обезщетение, трябва да докаже наличие на извънредни обстоятелства и връзката им със закъснението или отмяната на полета, както и че не са могли да бъдат избегнати, дори да са били взети всички необходими мерки. Такива събития, поради своето естество или произход, не са присъщи на нормалното упражняване на дейността на съответния въздушен превозвач и се намират извън ефективния му контрол.


Относно обезщетение за закъснял полет моля, свържете се с нас, като отидете на контакти.

43 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page