Обжалване на болничен лист
top of page
Търсене
  • Снимка на автораадв. Светослав Григоров

Обжалване на болничен лист

Актуализирано: 31.07.2023 г.

Обжалването на болничен лист е уредено в чл. 112 от Закона за здравето. Болничният лист спада към актовете на медицинска експертиза, заинтересовани лица и органи да обжалват такива актове са: освидетелствани лица, осигурители (в т.ч. и работодатели), НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, както и органите на медицинската експертиза на работоспособността. Ако болничният лист е издаден от личен лекар, обжалва се в 14-дневен срок от получаването му пред лекарската консултативна комисия (ЛКК). Ако е издаден от ЛКК или спешен медицински център - в 14-дневен срок от получаването му пред ТЕЛК. Решенията на ТЕЛК се облажват пред НЕЛК, а на НЕЛК пред Административния съд.


Решения на ЛКК, с които се нарушават изискванията и реда по издаване на експертни решения за временна неработоспособност, могат да бъдат обжалвани и пред Регионалния съвет към РЗИ, чиято структура и дейност са уредени в чл. 111 от Закона за здравето. Срокът отново е 14-дневен, а регионалният съвет се произнася в 10-дневен срок въз основа на повторна експертиза, извършена от назначена от него специализирана ЛКК, съобразно вида на заболяването. Ако се установи нарушение при издаването му, обжалваното решение се отменя, като работоспособността се установява с решението на повторната експертиза, което от своя страна може да бъде обжалвано пред ТЕЛК.


Обжалването пред регионалния съвет не позволява обжалване по реда на чл. 112, ал. 1, т. 2 (на решения на ЛКК пред ТЕЛК), освен в случаите когато регионалният съвет излезе с решение за отхвърляне на жалбата, тогава срокът започва да тече от момента на получаването му.

7548 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page