top of page
Търсене
  • Снимка на автораадв. Светослав Григоров

Хулиганство по НК

Актуализирано: 31.07.2023 г.

За да се осъществи съставът на престъплението хулиганство по НК, необходимо е да се докаже, че деецът e извършило деянието чрез умишлени действия, които нарушават грубо обществения ред, изразяващи се в явно неуважение към обществото.

От обективна страна деянието осъществява с грубо незачитане на установения в държавата правопорядък и демонстрация на явно неуважение към обществото, личността и нейните охранявани права. Субективната страна на престъплението хулиганство се осъществява при пряк или евентуален умисъл. При евентуален умисъл, мотивът за извършването му може да е чисто личен, например при нанасяне на обида или телесна повреда, ако са съпроводени с грубо нарушаване на обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото. Субективната страна на деянието се определя не само от мотива или целта на дееца, а и от съдържанието на неговия умисъл.

Основният признак на деянието, чрез което се осъществява престъплението хулиганство, са "непристойни действия". Престъплението не може да се осъществи чрез бездействие. Непристойни действия са неприлични, безсрамни, изразяващи се в ругатни, буйство, невъзпитаност и други прояви, скандализиращи обществото.


Относно престъпление хулиганство, моля, свържете се с нас, като отидете на контакти.

122 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page