top of page
Търсене
  • Снимка на автораадв. Светослав Григоров

Разпознаване на лица по НПК

Актуализирано: 31.07.2023 г.

Разпознаването на лица установява еднаквост между лица, относно които са дадени показания или обяснения. Това процесуално действие едновременно проверява факти установени с гласни доказателства и събира преки доказателства, например разпознаването на извършителя на престъпление от очевидец.


Процедура по разпознаването на лица

Разпознаване се извършва от разследващия орган или прокурора. Първо се разпитва разпознаващият, за да се установят възприятията му и надеждността на разпознаването. Трябва да изложи обстоятелствата, при които е видяно лицето, с каква продължителност, възможно ли е било възприемането, в какво състояние е бил. Важно е посочване на характерни черти, като ръст, телосложение, цвят и дължина на косата. На базата на тази информация има възможност да бъде установена самоличността на разпознавания чрез преглед на криминалистичен албум. Липсата на такъв разпит е съществено процесуално нарушение и разпознаването не поражда правни последици.

При подготовката за извършване на разпознаването се осигуряват поемни лица, които са незаинтересовани от изхода на делото, както и най-малко три лица, сходни по външност с разпознаваното лице. Разпознаващият не трябва да е осъществявал контакт с тях предварително.

При невъзможност да се открие лицето, подлежащо на разпознаване, това може да стане чрез показване на снимка.

За разпознаването на лица, като действие по разследването, се съставя протокол. Липсата му е равносилна на непровеждането на такова действие.

Окончателната преценка за това, дали са спазени нормите на НПК, е на съдът, който оценява събраните доказателства.


Относно разпознаване на лица, свържете се с нас, като отидете на контакти.

256 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page